Problematieken

Patiënten kunnen in de praktijk terecht voor volgende klachten en problematieken:

  • Musculoskeletale klachten: bv. rug- en nekpijn, schouderpijn, bekken/lies/heupklachten, hand/elleboog en polsklachten, voet- en knieklachten, …

  • Darm- en maagproblemen zoals buikpijn, diarree, constipatie (en andere spijsverteringsproblematieken) alsook menstruatiepijnen

  • Post-operatieve klachten door verkleving, littekenweefsel, verzakkingen, …

  • Verschillende soorten hoofdpijn

  • Stressgerelateerde klachten: hyperventilatie, vermoeidheid, burn-out, …

  • Vage klachten over het hele lichaam (verspringende klachten)

  • Kaakproblematiek

  • Resterende post-covid klachten

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele onderzoeks- en behandelvorm waarbij (lichamelijke) klachten worden verholpen door de natuurlijke lichaamsfuncties te herstellen. De osteopaat behandelt niet enkel symptomen, maar gaat ook opzoek naar de oorzaak van de klachten. Die oorzaak kan soms geheel ergens anders liggen dan de pijn zelf. De osteopaat verhelpt deze klachten door de vastzittende structuren en weefsels die de klachten veroorzaken te ontspannen, versoepelen en los te maken. Op deze manier tracht de osteopaat de klachten en pijn ook te voorkomen.

Wat is specifiek kenmerkend voor osteopathie? Vanuit de osteopathische visie is een optimale (bewegings)functie essentieel voor gezonde en pijnvrije spieren, gewrichten, zenuwen en organen. Daarbij vormt het lichaam een functionele eenheid, waarbij problemen in één deel van het lichaam, het totale lichaam als geheel beïnvloeden. De osteopaat probeert het lichaam weer volgens zijn juiste assen te laten bewegen en op deze manier een optimale doorbloeding en zenuwfunctie te stimuleren. Het zelfhelend vermogen en de autocorrectie van ons lichaam wordt in gang gezet waardoor het lichaam zich na enkele tijd na de behandeling herstelt.

Voor een stabiel gezondheidsevenwicht is een goede doorbloeding nodig. Bouwstoffen en afvalstoffen dienen immers aan- en afgevoerd te worden. Lichaamsregio’s met een verminderde beweeglijkheid zijn minder dynamisch en daardoor niet optimaal doorbloed en dus minder gezond en vatbaarder voor disfunctie en klachten. De osteopaat zoekt naar deze regio’s in het lichaam en herstelt de beweeglijkheid en de gezondheid ervan.

Hoe verloopt een behandeling?

De eerste sessie begint altijd met een uitgebreid vraaggesprek. Op basis daarvan probeert de osteopaat zich een beeld te vormen van de klacht en de omliggende situatie. De gehele geschiedenis van de patiënt is belangrijk. Daarna volgt een onderzoek.

Omdat osteopaten het lichaam als één geheel zien, wordt je volledige lichaam onderzocht in plaats van enkel de plek waar je pijn of last hebt. Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen, is het gangbaar dat de osteopaat je vraagt je gedeeltelijk te ontkleden. Nadat een osteopaat de oorzaak van je klacht heeft vastgesteld, begint de daadwerkelijke behandeling.

De technieken die hij of zij hiervoor aanwent kunnen afhankelijk van het aan te pakken probleem zacht of vrij stevig zijn. Tijdens de behandeling zal een osteopaat enkel zijn handen gebruiken. Er wordt geen gebruik gemaakt van elektrische apparaten, medicatie of homeopathische supplementen.

Therapeut

De Lessius - Elise van der Linden - osteopate

Elise van der Linden

Osteopaat D.O.

In 2018 behaalde ik na een 5-jarige opleiding een Master in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie aan de KU Leuven, waarna ik aan het werk ging als zelfstandig kinesist in Zoersel. Bijkomend volgde ik, in combinatie met mijn werk als kinesiste, een extra universitaire opleiding ‘Osteopathie’ aan de International Academy of Osteopathy en de Buckinghamshire New University. Gedurende mijn opleidingen en reeds 6-jarige werkervaring heb ik expertise opgebouwd om patiënten zo goed mogelijk te helpen met verschillende klachten. De komende jaren ben ik me nog aan het bijscholen in osteopathie voor baby’s en kinderen, deze ik in 2025 zal beginnen uitoefenen.

 Tarieven

 

De kostprijs van een therapiebeurt (45 minuten) bedraagt 65 euro. Er is een gedeeltelijke terugbetaling van €10-€12 door uw mutualiteit voor een 6-tal beurten per jaar. 
Afhankelijk van uw bijkomende medische ziekteverzekering (vb. DKV) kan je een terugbetaling krijgen tot 80%.